Snart är våren hääääär!!!


Bilder lånade från google.

Våren är min favvoårstid! inte bara för att jag fyller år då, haha utan för att det blir så himla mycket mysigare ute!! Kolla dom här två bilderna, jag vill bara springa och lägga mig bland alla blommor direkt. Helt sjukt vackert!

Begravningskransar

hej bloggen!

Igår gjorde vi något jätteroligt på lektionen! Vi fick testa göra begravningskransar med sypressstomme och med en dekoration på. Det är en ganska vanlig variant ute i floristbutiker, men vi har aldrig testat göra någon på skolan.
Alla blomsterarrangemang har "tänkta linjer" som skapas när arrangemanget skapas för att man lättare ska veta ungefär hur proportionerna ska vara på just det slags arrangemanget för att det ska bli så bra som möjligt. Nu förtiden används inte dessa linjer särskilt ofta, utan man jobbar mer personligt och fritänkande. Men jag tycker att det kan vara rätt skönt att ha sådana linjer att gå efter när jag gör något för första gången, för att fortare och lättare lära mig ungefär hur proportionerna bör vara. Sedan när jag lärt mig grunderna har jag alltid tid att göra mina egna varianter :)

Här är en bild på kransen jag gjorde :)

 

Skrivet av: Malin F



En annan scen dekoration

Nu när vi ändå pratar så mycket om scendekorationer tänkte jag visa en annan typ av scendekoration! Som är mer i modernstil och lite mer floristisk.




Det är bla äpplen i! super coola scendekorationer om du frågar mig. Dessa hade vi förra året på samma mässa. Det är högre svårighetsgrad på dom här också!

/Johanna

Gör det själv!

Här kommer ett kul tips, som du kan göra själv hemma!

Nu till våren så tycker jag att man ska passa på att göra lite fina dekorationer, och ha hemma på borden. Det ser så fräscht och mysigt ut, med lite levande blommor till vardags.

Så här kan du gör för att lyckas med en fin dekoration.

Steg 1: Välj ut en fin kruka eller skål.


Steg 2
: Köp en bit oasis (du hittar det i en blomsterbutik), skär sedan till biten så att den passar i krukan. Oasisen ska sluta en liten bit under krukans kant. Efter detta så lägger nu der oasis biten i en hink med ljummet vatten. Då den har sjunkit ner så är det klar och fylld med vatten.

PS. Du får absolut inte trycka ner oasisen i vattnet, oasisen måste sjunka av sig själv.


Steg 3
: Efter att du stoppat ner oasisen i krukan, så ska du börja stoppa i snittblommorna. Blommorna måste vara nysnittade med en vass kniv. När du sätter i blommorna tänker du på att få en fin yttre form på dekorationen. Du måste också se till så att du täcker så mycket som möjlig med blommor och grönt, så att man inte ser in i dekorationen och på så sätt ser oasisen.


Steg 4
: När du känner dig klar och nöjd med placeringen av blommor, så är du fri att dekorera både kruka och dekoration, med vad du vill hur du vill. Varför inte nålar, pärlor eller fina band?
Lycka till!  


Så här ser tre stycken små bordsdekorationer ut, som jag gjorde för ett tag sedan.
/Sofia


Dekorera stora platser. Tips!

Nu när vi ändå diskuterar scendekorationer tänkte jag passa på att ge några bra tips och berätta saker som är bra att tänka på!

När man jobbar med tillexempel en scen på en mässa som ska hållas i några dagar är det bra att tänka på att inte jobba med för många organiska (levande) material, eftersom de flesta blommor är otåliga utan vatten och vattentillförseln ofta inte är så bra sådana gånger. Hitta på andra roliga material att jobba med istället så slipper du riskera att blommorna dör innan mässan är slut!

Om du vill ha organiska (levande) material så ta så hållbara blommor som möjligt. Då kan kalla vara en bra blomma. Den har mjuk stjälk och kan därför lätt dra vatten och behåller mycket vatten i stjälken. Kom då ihåg att låta blommorna dra vatten en bra stund innan du gör dekorationerna!

En annan sak som är väldigt bra att tänka på är storleken på dekorationerna. Det beror förstås på hur stor scenen är och hur många folk som kommer. Men när du planerar hur du vill dekorera scenen, tänk hellre lite för stort än för smått så att alla ser det vackra saker som du gjort. Det är alltid bra att åka och titta vilken storlek och utformning scenen har innan du bestämmer vad du ska göra!

Skrivet av: Malin F


UF mässa

Varje vår anordnas en mässa för ung företagsamhet(UF) på stockholmsmässan i älvsjö. Vår skola har några år i rad fått uppdraget att dekorera en stor och en liten scen och göra tack och vinnarbuketter. I år var färgerna rosa och vitt. Vi ville ha något som syntes ordentligt på scenen och som kändes vårigt!

Därför blev det efter funderingar bestämt att vi ville ha 6 stycken utsågade, vitmålade körsbärsträd med rosa och vita ”papperskörsbärsblommor” i. Vi förstärkte den våriga känslan i träden med riktiga körsbärsgrenar. Till detta gjorde vi några mindre tulpandekorationer som vi ställde nedanför träden för att få det att se ut som det växte.

Och sedan hade vi bollarna till, som Sofia och Johanna berättar om i inläggen nedanför.

Det blev riktigt häftigt! :)

här är några bilder på scenen och blommorna





skrivet av: Malin F


1, 2, 3 jobba!

Jag, Johanna och Malin in action med att dekorera in för Uf Messan i Älvsjö!
/Sofia


Yogaboll X2

Jag gjorde en annan variant av yogaboll idag! Vi fick göra dekorationer inför Uf messan i Älvsjö.

Så här ser ett riktigt is klot ut, stomen är gjord på samma sätt som den rosa bollen i inlägget nedan.
Men den här bollen har jag klätt med olika sorters strån och vita kallor.

Snyggt, lite piffigt och ganska maffigt att ha som dekorationer på en scen!
/Sofia

 

Yoga bollar blir tuffa blomdekorationer

Ja, fantasin kan vara konstig ibland. Men snyggt resultat blev det!




Det är som sagt enkla yoga bollar som jag har tagit gladpack och lindat runt samt rosa silkespapper. Det går åt ungefär en hel rulle gladpack för att få den fina glansen.

Efter de har jag lindat silvertråd runt om och sen stuckit i ris samt texasgräs, Och WALLA! Skit enkelt och tufft:)

Nu får det vara nog med snö!

Jag tror inte att det bara är jag som är sjuuuukt trött på den här jävla snön som aldrig försvinner! Det kommer bara mer och mer hela tiden. Vi vill nog alla att våren ska komma såfort som möjligt.

Det kan vara mysigt att försöka skapa lite vårkänsla inne nu när det verkligen inte är det ute. Tulpaner och olika lökar är väldigt fint och vårigt.




2 bilder på en dekoration som jag och några andra tjejer som går floristlinjen gjorde förra året. Riktigt vårig tycker jag x)

/Johanna!

Inte bara till för att se på

Nej, blommor behöver inte bara vara till för att se på. Dom är ju vackra och luktar gott, så varför inte utnyttja det ännu mer! Vissa blommor går ju faktiskt att äta. Det kan du som läsare ju ta till dig nu, och börja fila på så snart snön har lagt sig och björken har börjat få löv.

 

Tänk dig en härlig vår dag, då du är ute och grillar, gör en fin potatissallad med massor utav kryddväxter och lite Gurkört Borago Officialis eller varför inte Ringblomma Calandula Officialis.

Solen skiner och du har gjort en färgsprakande sallad med Indiankrasse Tropaeolum Majus och lite Dagliljor Hemerocallis.   

/Sofia



Bild tagen från google.se bildsök.


Sofias brud i vår

Vi hade ett projekt i skolan men en väldigt duktig florist som heter Niclas Jensen. Brud projektet gick ut på att man skulle göra en brudbukett, tärnbukett, bordsdekoration, hårsmycke, präst bukett och corsage.

Min idé var att fånga känslan av att blommorna bryter sig fram ur isen som smälter. Nejlikor är min favorit blomma så jag valde att enbart jobba med rosa nejlikor och ranka hjärtan på tråd.

Så här blev resultatet.


/Sofia


Den moderna blomsterkonsten

Dagens blomsterkonst skiljer sig en hel del från förr. Förr målade man tavlor, och då var det mesta i den dekorativa stilen (när helheten är viktigare än den enskilda blomman)och man jobbade ofta med ganska många blommor på samma tavelmotiv och ofta med många olika slags blommor.

Dagens konst har ju blivit allt mer "utstickande" och det gör även att blommotiven ska sticka ut mer. Konsten idag är inte bara vacker att titta på, utan vill faktiskt också säga beskådaren något. Jag tror att det  till viss del kan bero på att konkurensen mellan konstnärerna är större idag när intresset för konsten och dess betydelse ökat och därför måste konstnärena tänka ett steg längre.

I den moderna blomsterkonsten använder man sig istället oftast av den enskilda blomman. Man knäpper oftare kort än målar och väljer då ofta att ta närbilder för att visa blomans vackra och förföriska mitt eller att få med hela blomman med själk för att visa blomman som helhet, dens stolthet och kraft.

Om man i den moderna konsten inte jobbar med bara en eller ett par blommor, så jobbar man nästan jämt med massproduktion. då upprepar man blomman så många gånger att det är det som gör att tavlan eller bilden "sticker ut", då upprepar man nästan jämt samma slags blomma.
det gäller ofta att skapa något "extremt" i dagens konst!

här är några bilder från google på den moderna konsten






skrivet av: Malin F


Våren är snart här!

Det märks att våren börjar komma och besöken av brudpar ökar i butikerna. Såhär till våren känner sig de flesta floristerna som mest kreativa, vi blir gladare när ljuset och alla fantastiska vårblommor kommer. Det finns så mycket mer blommor och så många fler färger!

Då känns det alltid roligt att göra bröllopsarrangemangen till något extra speciellt. Man kan använda sig av i princip vad som helst, det är bara fantasin som sätter gränserna!

Här är en brudväska som jag gjorde för några veckor sedan när vi hade ”brud i vår” projekt




här är några fler bilder. från google







skrivet av: Malin f


Tårtblommor


Bilder från google.

Jag tycker att det är så tufft att göra andra saker av blommor som inte är buketter och vanliga dekorationer. Utan istället kunna dra ut gränserna lite och göra något kul istället!

Jag fick "värsta" idén att om man skulle anordna en stor fest för en person som fyllde år. Att man beställer massa riktiga tårtor och ställer runt om på borden och bland alla står det också blomtårtor. Det skulle vara kul och lite udda! Så får man se om man ser skillnad:) vissa blomtårtor kan se väldigt riktiga ut!

/Johanna

Tulpaner inte bara billiga!

Tulpanen är den härligaste vårblomman jag vet! Den är inte bara billig, utan vacker och lätt skött också!
Tulpanen finns i alla olika färger, den finns både som snittblomma och lökväxt i kruka.

Köper du Tulpaner som snitt blomma, så gör du så här för att få bästa resultat:

Låt dom ligga torrt ett litet tag innan du skär av ca 2cm av stjälkarna. Du behöver inte göra fina ”sneda snitt” på tulpanerna utan du kan skära stjälkarna rakt av, efter som att dom är så tåliga.
Efter det så sätter du ner tulpanerna i kallt vatten, och ser till att byta vatten och skära av stjälkarna ca 2cm varje dag. Tulpaner håller olika beroende på kvalité, men i snitt håller dom ca 4-8 dagar.  

/Sofia
 


Jag knäppte två kort på min mammas underbara Tulpaner på lök.


Dagens Lektion

Hej bloggen!
Idag har vi haft floristteknik hela dagen på skolan. Vi fick jobba med begravning och fick lära oss att göra en nyare variant av en hög begravningdekoration. Den varianten har vi aldrig gjort förut men jag tycker att det var både roligt och lärorikt att prova på att göra en.
det är en väldigt modern begravningsdekoration och det är ett bra förslag till alla florister, för att den är så smidig att göra och det går så fort. man sparar massor med tid!

här är bilder på våra arbeten som vi gjorde idag :)


av: Malin



av:Sofia 


skrivet av: Malin

Lite tips när du köper snittblommor!

Blommor är något vi alla köper mycket just nu! Speciellt till våren som snart är här. När man köper snittblommor i affärer så är det viktigt att slå in dem med papper!  Och sen när du kommer hem att du låter pappret sitta på ett tag så att det inte blir en sådan ”chock” för blommorna med  att komma in i värmen.

Snitta sedan alltid om blommorna om de inte har legat i blött. Klipp absolut inte av själken. Då täpper du till ”kanalerna” som är i stammen som gör att vattnet ”transporterar” upp till blomman.



Bilder från google.

En enkel och viktig sak att tänka på är att ju hårdare själken är, desto varmare vatten ska det vara och ju mjukare själken är desto kallare vatten. Tex. Rosor ska ha riktigt varmt vatten och tulpaner kallt.

/Johanna


Melanders blommor

Melanders blommor är enligt min åsikt den finaste blombutiken som finns. Eller i alla fall den finaste blombutiken jag har sett och hört talas om. Personalen är grymt trevlig och vill alltid kundens bästa. Jag har praktiserat där flera gånger och vet på så sätt att de aldrig skulle sälja på kunder dåliga blommor som väldigt många andra butiker gör ofta.

En av ägarna har kommit på andra plats i världsmesterskapen år 2004! Personalen och den andra ägaren har vunnit många olika priser och deltar ofta i tävlingar. De är otroligt duktiga!

När man kommer in på Melanders blommor kan man inte hitta ett fel någonstans, allt är fint och perfekt från topp till tå! Jag är otroligt kräsen och yrkesskadad och hittar väldigt lätt fel i andra affärer men i denna är det omöjligt.

/Johanna

NK blommor Stockholm

Som ni redan vet så var jag, Malin och Johanna inne i stan idag. Vi besökte tre olika butiker, den som jag inriktade mig mest på var NK blommor.

Butiken är en väldigt liten butik i hörnet av entrén till NK. Det ligger väldigt centralt, mellan T-centralen och Östermalm. Ett väldigt bra läge tycker jag, efter som att kunder passerar hela tiden.

I butiken så spirar våren, det finns även några romantiska blommor kvar sedan alla hjärtans dag!
Butiken är ju som sagt väldigt liten, men den har högt till tak och det har dom utnyttjat väldigt kreativt!
Dom har lyckats skapa en mycket trevlig miljö i butiken, med hyllor ända upp till tak, med en snygg exponering utav krukor, blommor och annat pynt. Dom har matchat bra med färg och form.

Butiken har en enorm och enormt härlig blomsterkyl, att gå in i den kändes som att gå in i ett hav av väl doftande blommor!

Vi blev bemötta utav trevlig personal, som gav oss tillstånd att fota i butiken.

En lite mer negativ sak med butiken är, deras lite dyrare priser. Men enligt mig så skvallrar priset om kvaliteé.

/Sofia 

 Bilder tagna på NK blommor.


Östras Blommor

Idag åkte vi till stan för att kolla in hur olika butiker har det i vårmyset. Vi besökte tre olika butiker och bestämde oss sedan för att skriva och berätta om varsin här på bloggen. ”Min ” butik blev Östras Blommor, enligt mig en näst intill usel blomsterbutik.

Östras Blommor ligger väldigt centralt vid både tunnelbarna och roslags tåg, så det hade kunnat vara en succé. OM inte t.ex. personalen var så otrevliga. Dom blev inte trevliga för ens när vi skulle gå och då var det ALLDELES för sent.  Jag har varit där flera gånger tidigare och dom har varit lika otrevliga då, så jag vet att dom inte bara hade en dålig dag.

Vi som jobbar eller utbildar oss inom floristiken har lärt oss att när man skyltar (ställer i ordning i och utanför butiken) ska allt stå i raka, rena rader och vara ett jämt antar för att det ska vara snyggt, fräscht och se säljande ut. Denna butik verkar inte ha greppat det riktigt för det mesta stod huller om buller och det fanns oftast bara en av varje sak. Det var också ett kanske litet sortiment att välja på i butiken. Jag tycker att det mesta med Östras Blommor är sjabbigt och jag tycker nästan att det synliga kontoret på övervåningen var snyggare i ordninggjort :S vi tänkte fota i butikerna också men vi fick inte göra det i denna butik, jag kan tänka mig varför :P

Eftersom jag inte fick någon bild från butiken valde jag att lägga upp en vårig bild från google istället.



skrivet av: Malin F


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0